Saturday, August 21, 2010

Iklan Nuffnag Adakah Haram...Oh,,,,Nuffnang...



             Seperti biasa kaka mimi akan BW..ke semua tempat geng-geng blogger..tersentak seketika dengan disuatu persingganhan...tentang Nuffnang...syarikat pegiklanan yang menyedikan sedikit peluang kepada blogger-blogger baru seperti


kak mimi nie...em...ada segelintir suara sumbang...rasanya iklan yang kak mimi pilih semuanya yang baik-baik...lainlah kalau kak mimi ambik iklan yang kurang elok...barulah hasilnya dari yang tak elok..ape pun...silalah bace sorotan facebook  kat bawah nie...kak mimi ambil dari blog nie..mrfathi...hanya sebagai rujukan dan pedoman buat semua...




Komena yg dibalas....aku baca yang komen orang yg hahahahahaha lebih2 tu,hahh itulah 'hamba Allah' yang aku maksudkan...



aku tak melatah/terkejut apa yg si hamba Allah ni tulis...rilek jer...

aku pun membalas dengan....

"yela Shahrul....nanti aku jawab baik2.ko lain la....Tabligh kan..."


Nak dijadikan DRAMA bersiri ini lebih mantap dan sedap,jom kita lihat lagi...kini aku 'upah' TENTERA BLOGGER...hehe

Opsss sebelum itu....


Bukan setakat itu,kat page FB dia pun ada status mengata tentang status FB aku la tu....

takpe2...wahai HAMBA ALLAH,aku bawa 'bala tentera blogger' ke gelanggang...tengok2...


ini dia maklum balas dari tentera Mejar Juju....

Tak ada petanda nak suam...nampaknya takat didih melebihi takat lebur...huhhh

semakin panas pulak aku baca komen hamba Allah ni...errrgghhh...takpe2...

Luth datang!!!!tolong saya!!!
aku antar lagi tentera blogger...kini Sarjan Mejar Luth Kain Perca...

kenapa la ada manusia yg tak faham2 lagi ni...kata dah search dulu(search kat mana aku tak tau)....aku tgk ayat hamba Allah itu seolah-olah kosong...tiada isi...huhhh....

ada lagi...malah lagi hot!!!!

 malu dunia malu akhirat???huhh apakah???


Korang rasa keje Iklan halal tak????

aku tgk si Sarjan Mejar Luth dah malas nak melayan si hamba Allah ni...kesian kat SM...kene berdebat orang yg tak faham2...

aku hantar tentera KAGAT pulak...menjenuh si hamba Allah ni memikir...kesian dowh...

Koperal Maryam beri ceramah baik punya!!!!

tapi ko ni hamba Allah,tak faham2 lagi ker???


what???ko tak tau ke Nuffnang tu mende???sah2 ko ni cakap tak serupa bikin!!!!

apa lagi...kene gelak la!!!


 
aku tak tahu sound gelak besar si Mejar Juju ni...

so nak dihabiskan cerita,ada kata2 nasihat dari Koperal Maryam dan jawapan yang aku tunggu2 rupanya dari Lans Koperal Sabri Margantua...alhamdulillah...



50 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

wah! hangat sekali perdebatan kat atas tu kan mimi

mimi said...

~~~uwarghhhh~~~~~~bebudak sekarang nie sedap mulut berbicara jer....

M a W a D D a H said...

ffuhh..dasat skali pendebatan di atas...

nnmeow said...

entah apa-apa je. kalau dia rasa iklan haram jangan dok tengok tv beli barang semua tu.

Mario said...

perghhh...mana mimi dpt ni...bgs jgk lah ada perbincngan camni... so ramai yang tak tau boleh jadi tau...thanks...n3 yg baik

suka_haha said...

hangat+panas=ape ek?? hehe... iklan kot hehe...

YuSeNzE - KniGhT said...

inilah yang dinamakan Perspektif akal. Lain orang lain cara pemikirannya...

Cuba manipulasikan ayat di bawah :

"Tindakan tidak dapat menghalalkan matlamat"

Renung2kan

NichKhun said...

hahahaha pastu sidia tu diam terus la ek? ahahaha

mommyYen said...

wow..hebat dia tu.alih-alih tak tau apa itu NUFFNANG..lawak gila

faiz said...

kesimpulannya... jangan bercakap kalo tak tahu ape-ape... memalukan je... sudah bagus ade bran nak tegakkan islam... tapi kenelah ade ilmu... haish... susah lah macam ni...

LaYaN Je said...

betul tu kalau bckp tak tau apa2 buat malu ne...alif pun boleh ckp apa2...

mystory said...

ALAHAI....rasa geram gile tgk debate ni...ada ke patut...tu la...x tau jgn cakap..siap leh tanya balik apa tu nuffnang???adoiyai...pening jek gelak

fiz mr.beloved said...

jgn seskali kita was-was dgn pendapatan yg kita perolehi..jika kita was-was,maybe ia menyebabkan pendapatan itu haram..

mAsHiMaRo said...

hangat2~~
adui tahu cakap aje..tp tak berasas..

qellissa said...

wah, bagus perdebatan ni..last2 mesti hamba Allah tu malu kan..baik diam dr berkata2 klu fakta yg kita katakan tu x baper betul..

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
huhu..da selalu timbul perbincangan seumpama ini..malah da pernah di jawab oleh ustaz2 merangkap blogger, yG juga memasang nuff di page masing2..dari sudut muamalatnya, sy tak nampak mana yG silap..ada penyewa (nuffnang), ada pihak yg mmberi sewa (blogger) & ada perkara yG disewa..malah ada akad (k0ntrak) yG sah..s0al kewujudan pihak ketiga (pGiklan spt DG, celc0m, dll) itu bukan urusan kita c0z kita bukan berk0ntrak dgn mrk..tetapi dengan nuffnang..

sifirnya mudah, cukuplah kita sbg muslim tidak bersek0ngkol dgn iklan yG jelas haram seperti arak umpamanya..
s0al dr mana wanG itu datang, ke mana ia dilaburkan..tidak perlu berhujah panjang..c0z kita tidak mampu untuk membuktikan..kalu mcm tu kenapa masih pakai FB, DG, c0ca-c0la yG semuanya adalah agen asing yG tidak pernah amik tahu soal halal haram?..
adakah kamu tahu dr mana penyewa rumah kamu itu mendapat wang untuk membayar sewa? adakah kamu yakin dia bebas rasuah? salah guna kuasa? tidak pernah mencuri masa & harta pejabat?..

AbgFeroZ said...

orang terlmpau pndai nie susah.. mlas nak bace smpai habis.. nmpak sngat ilmu kuno dia pkai..
duduk bwah tempurung.. kalu nak tgok saham tuh kau tgok index saham mlaysia... website dia xda orang masuk kowt tuh psal xletak advertise.. hahaha orang mcam dia nie mmg jenis kepla klcc biarkan ja dia.. kasi ja dia menang ambik la klcc buat hadiah.... bro kau byar zakat byk2 sket ok... da x lame da tuh

Syahida said...

berdebar2 hati saya tadi baca komen2 tu...nasib baik ada yang membalas dengan memberikan jawapan yang meyakinkan..

mimi said...

~~bikin hura hura je la bebudak sekarang nie~~~

M!Er4N said...

kita iklankan yg nuffnang, iklan nuffnang xde plak iklan yg pelik2 kn..1 lg, ni kira win2 situation la..kta iklankan nuffnang dan nuffnang byar kt kita..mmg sunber halal jea..pendapat mieran la

Seri said...

halal haram bukan kita yg menentukan. kalau nak kira simpan duit kat bank lagi haram sebab dapat bunga tapi takkan nak simpan duit kat bawah tilam macam zaman dulu. seri rasa ini tabliq punya hal.

captain88 said...

panjangnye perdebatan ni...aku rasa bdak tu pening la... byk sgt membaca...huhu... nak terangkan camner lagi nak bagi dia faham...

mimi said...

~~mimi sokong @seri daN @Mieran....em...~~

Labuan Island said...

Entri best kali ini. No komen... Dah ramai yg komen...

yoycullen said...

kesimpulan: budak tu bodoh..haha
define bodoh: berkata2 tanpa berfikir

Chaon Cornerz said...

pergh.. mendidih je bace entri nie..

mimi said...

~~~@cha on...relexs la.....cool..
~~~@yoycullen... wow...pedas tu bunyinya..
~~~@Labuan Island.....it's ok..thanks so much..
~~~@captain88..heheheeeee..coz dia x de nuff....
~~~@syahidah...ekekekekeee...

LOVE NUFF...walau ader innity...x buang tau nuff dlm nie....LOVE nuff....muuuuuuuuuuuuahhhhh>>>!!!!

s h e e said...

hurm...panjang btol perbualan...hamba Allah tu x paham konsep beriklan kowt..haih...

mrfathi said...

hallu,sihat???mcm kenal je entri kat atas tu?hehe

Kak Mimi,bagila kredit kat saya BESAR2...walaupun kat pic tu ada watermark,bagi la saya kredit...tak salah kan???tak sangka blog saya yg bersarang 2 tahun tu,bleh di copy n paste...hehe

Harap kak Mimi prihatin...

Rjuna said...

(gotchaaa. anda telah ditangkap mengcopy artikel blog org lain secara haram)

Takkan copy-paste jer beb, dah mintak izin tuan punya blog ke belum ni?,

kot yer pon kasi lah kredit sikit kat tuan punya blog, sebagai penulis asal, penat dia tulis

mrfathi said...

@Rjuna=ko pun masuk gak kat dalam pic tu...kita sama2 fofuler!!!hehe Rjuna=Jamil Bahrin

ehh2 aku komen bagai blog ni blog aku punyer jer...hehe

Wawa Takizawa said...

huru-hara jd nye..
karangan pon dh wat pjg2..
isu hangat~

mimi said...

@Lover Mr Fathi...sila baca dlam kotak chat tu...akak dah cakap nak copy dan akak ader bagi link blog nie setelah di copy segala artikel tu semua...@rjuna pun terfofular kat situ ekekekeee...
*sila semak kotak chat betul betul....siap follow lagi biar senang tuan yang tulis artikel nak datang sini..
~~AYAT KAT ATAS TU PUN ADER BRITAU..KAK MIMI COPY PASTE ARTIKEL INI.~~~~

kayown said...

salam mimi baru sempat baca n3 ni..first tgk tajuk dah berdebar..tapi bila dah baca rupanya ada bdk yg xphm bahasa rupanya..hu3.. sakit hati main tduh2 mcm 2..harap2 lps ni die search la ape tu nuffnang n fhmkan concept nuff mcm mn...

mrfathi said...

@mimi=semalam pagi sampai petang saya bizi...
sebab tu tak perasan...malam tu baru perasan...

saya cuma mintak kredit jer...bukan suruh mintak apa2 pun...tak salah kan????

ardinihumaira said...

kalau kita copy paste sebijik entry dari mana2 artikel tu.. memang wajar kita creditkan ^_^

Ben Ashaari Hampir Mengatasi Ranking Alexa Red Mummy

CucuTokSamad said...

salam,

yang si mamat tu mangatakan pasal digi,adidas and so on...

come on la, dia kata benda2 tu semua haram..
abis pekerja-pekerja digi, adidas and so on, dia org dapat duit dari company2 tu..

so nak cakap semua tu haram ke??

plus: kalo benda tu haram, aku tengak ramai jew cendikawan islam dan blogger islam meletakkan nuffnang di dalam blog mereka.

jadi jangan la hendak menghukum.. atau mungkin saudara shrul rizam nie jelous dengan blogger2 yang dah berjaya kot.

mimi said...

Sabar ......tu lapenyakit orang kita yang nak kene ubat..

Qiey said...

orng mcm 2 sbenarnya tak berfiikir cara waras... sembang je deras.. last2 apa pun xda...
Haram halal kita bukan xtau...
Suma orang tahu pasal benda ni..so nak buat per bertengkar..
nak sebut haram???
Bank pun ikut2 riba!
Pajak Gadai?? riba= haram...
so Mamat 2 dia ada sindrom nak kena
hack dia punya otak kot hehehe...

Harap2 mamat 2 berfikiran waras...

kadang2 manusia bila terlebih berilmu mcm 2 lah jadinya..terlampau berfikir...

Allah pun da bg taw...jgn memikirkan benda yg kita xmampu capai(fikir)..so minta2 mamat 2 Tuhan buka kan lah OTAK dia...
sekian
SALAM

Affan Ruslan said...

Salam bro.
Jap2, yg aku faham, korg kata iklan internet tak haram kan?
owhh..

Cuma pada pendapat aku hukum tu blh bertukar bila terdapat iklan2 yg "tidak baik" seperti tidak menutup aurat. Tu yg aku baca dari Ustaz Zaharuddin punya blog lah

atie said...

eee.. sabau jer la dgn org camgini.. pung pang pung pang sembang, alih2 tanye Nuffnang tu apa? hampeh!

Dark Half said...

best btol baca perdebatan tu. tapi kalau x mengkaji btol2, x payah la letak hukum dulu, kan dah jadi bahan ketawa org

wpun incik syahrul menagatakan kita x keluarkan modal, rasanya kurang tepat. kita keluarkan modal bayar bil internet, masa online dan memerah otak untuk blogging.itu modal yg dikeluarkan para bloggers.wallahualam.

touyakaruma said...

Muahahahahahaha ! Memang takleh blah ! Sedap-sedap kutuk last-last tanya Nuffnang tu apa , siap minta web lagi ?

dia dah konfius dengan program hari nie join esok dapat 5 juta kot ?

for infomation

duit yang kita dapat tu sebab diorang sewa space dekat blog kita .

sehingga ke hari ini aku tak nampak langsung kenapa Nuffnang tu haram .

http://touyakaruma.com/blog/

mimi said...

yup...betul tu..

mimi said...

yup...betul tu..

911 said...

perdebatan yang hangat. penat membaca tetapi sangat menarik.

No komen ke atas isunya. Pada saya persoalan dah terjawab tu.

mimi said...

Thanks my friends...

Jantan Terhangat said...

hm..susah nak ckp..tapikan still syarikat nuff or innity bekerjasama dengan syarikat arak untuk dpt keuntungan..dan bkn ke dlm islam jika arak dicampur dengna yg halal akan jadi haram..x tau la..kot semoga di ampun semua dosa kita..

jamaluddin said...

kesian shahrulnizam tu...

ilmu dia cuma taqlid buta..
dia nak berhujjah dengan orang tapi taida nas yang jelas,,
tiada satu lafaz hadis pun yang di nukilkan secara jelas..

bagi email dia biar ana bawa dia berbincang dengan baik, ana pun join tabligh tapi tak la macam dia,

dia bahasa arab pun tak tahu mggkin tu,,

nikan lagi nak baca kitab2 arab bab buyu'

tak pa,, para blogger teruskan blogging anda,

selagi ianya berdasarkan kaedah yang betul dan tidak ada unsur ghoror, dan pemilikan secara batil atau tiada perkara yang membantu pada perkara yang haram maka ianya harus

الاصل أشياء اباحه حتي يدل دليل لتحريمه

asal sesuatu itu harus sehinggalah inya terdapat bukti yang menjadikan ianya haram..intaha

mimi said...

update post ini....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...