Tuesday, May 25, 2010

SEGANTANG GANDUM MAKANAN 1000 ORANGJabir RA berkata pada masa pertahanan Khandak, aku lihat Rasulullah dalam keadaan lapar sekali. Aku pun bertanya kepada isteriku kalau ada apa-apa yang boelh dimasak untuk Rasulullah. Kata isteriku, "Kita cuma ada segantang gandumd an seekor kambing sahaja."

Lalu aku pun menyemeblih kambing itu sedang isteriku mengadunkan roti. Setelah selesai, aku pun pergi menjemput Rasulullah dan beberapa orang sahabat. Mendengarkan jemputan ini, Rasulullah lalu menghebahkannya kepada semua tentera Khandak.

Bilangan mereka hampir 1000 orang, sedangkan makanan yang Jabir sediakan hanya untuk beberapa orang sahaja. Jabir menjadi gelisah, tetapi sebelum pulang, Rasulullah berpesan kepada Jabir, "Jangan kamu turunkan kualimu dan jangan kamu masak dahulu roti itu sebelum aku datang."

Beberapa lama kemudian, Rasulullah pun sampai. Aku dan isteriku merasa resah dan pasti kami akan mendapat malu di hadapan Rasulullah dengan makanan yang sedikit ini.

Maka aku pun mengeluarkan roti itu lalu diberkati oleh Rasulullah, begitu juga dengan daging dan kambingnya. Rasulullah berkata kepada isteriku, "Dapatkan seorang tukang roti untuk membantumu, kemudian ceduklah kuah itu dari tempatnya.

Setelah siap, lalu makanlah semua yang datang dengan cukupnya malahan mereka makan dengan kenyang. Aku (Jabir) bersumpah dengan nama Allah, setelah mereka semua pulang, kualiku masih penuh seperti sediakala begitu juga dengan rotinya.

11 comments:

reen_sofee said...

subhanallah!
terima kaseh
terima kaseh!
byk ilmu ditimba disini!
^^

mimi said...

Terima kasih kembali sahabat

Roronoa Zoro said...

itulah salah satu dari mukjizat nabi.. makanan yg dikautnya x luak walaupon sikit....

noor afzan said...

Subhanallah..

ASaDa RyutaRo said...

^^ subhanallah..

best dgr citer ni ulang2 kali.. terasa kagum dengan kekuasaan Allah dan mukjizat Rasulullah.

honda said...

Visit you mimi my friend...your link in my blog please cek it...thanks my friend.....hope put my link in your blog...thanks....

masturah idrus said...

thanx mimi.... :)

wadud@duad said...

time kasih untuk artikel simple nieh, sungguh membina.. :-)

Aidi-Safuan said...

subhanallah! yakinlah pada Allah. :)

mimi said...

amin..........

honda said...

visit me back my friend....thanks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...