Monday, April 19, 2010

Money Online CPC Malaysia


Salam semua..
Mengulas tentang CPC...................Mungkin dikalangan blogger-blogger yang sudah lama dalam industri pengiklanan sudah biasa dengan  semua ini...rasanya mimi belum pernah cerita dalam blog nie...bersesuaian dengan alamat mimi nie...mimi sediakan serba sedikit info tentang CPC.........
CPC (Cost Per Click)
Maknanya anda akan dibayar jika pengunjung ke blog / website anda klik iklan...  kalau tak click maknanya tak adalah income......Kadar income per click berbeza-beza mengikut jenis iklan ataupun pengendali.... So anda boleh agak berapa pendapatan yang bakal anda dapat dengan menjangkakan berapa jumlah orang yang click your iklan dan berapa cost per unit.... i.e. kalau sebulan ada 100 orang click dan kos per click ialah RM0.25 so anda bakal dapat RM 25.00

CPE (Cost Per Engagement)
Yang ni model terbaru bagi pengiklanan. Pengiklan akan membayar wang kepada pemilik blog / website sekiranya pengunjung berinteraksi dengan iklan yang disiarkan.... Contohnya selepas mimi click iklan tersebut dan seterusnya anda merasai sendiri ciri-ciri dalam iklan tersebut, i.e. main games ke, download musik ke... tengok video ke.. so bukan setakat click iklan yang mana kurang daripada 3 saat...

CPM (Cost Per Thousand Impressions)
Untuk setiap 1,000 kali iklan disiarkan, anda akan mendapat sejumlah duit. Contohnya RM2.42. So kalau dalam sebulan ada 1,000 kali iklan disiarkan, anda akan dapat RM2.42. Macam yang saya informed previously, jenis ni sesuai untuk mereka yang mempunya hits yang banyak... Contohnya beutifulnara, hitsnya lebih kurang 25,000 sehari so dalam sehari katakan iklan tu keluar aja, so RM60.50.... Banyak kan....

CPA (Cost Per Acquisition)
Pendapatan akan dikira sekiranya visitor mengambil bahagian di dalam iklan tersebut... Sebagai contoh, menyertai kajiselidik atau pun sign-up untuk percubaan barangan ataupun perkhidmatan....

Sumber diperolehi dari  jenis-jenis-iklan-kempen-cpc-cpm-cpe

9 comments:

mimi said...

~~jika ada tersalah ...sila betulkan mimi..tq~~

blogermanz said...

semuanya betul² dan benar² belaka..
nice info.. :D keep up.. nanti bleh lanje aku mam nasik ayam.. hehe

simieY® said...

simieY baru tahu.
thanks mimi :)

eQuRlz said...

thankz mimi :)

kayown said...

nice info :)

Chaon Cornerz said...

banyak jugak yang cha'on tatau upenye.. huhhu..

rizal jabai said...

info yg bagos...arini tambah 1 knowledge baru..thanks mimi

Rizky2009 said...

ok deh a pelajari dulu, kalau bagus akan aq coba

yastro said...

baru tahu..thanks mimi!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...