Tuesday, April 1, 2014

Borang Bantuan Zakat Bagi Pendidikan


Contoh Borang Bantuan Zakat Bagi Pendidikan di Selangor

Boleh Terus Print melalui Link Di Bawah Ini



Bagi yang memerlukan bantuan dari Pihak Zakat
Contoh Borang seperti  gambar di atas dan link untuk terus print pun ada



11 comments:

Anonymous said...

bru saya tau.
E-mail saya boleh? Ada soklan nak tanya mimi?
kencana@yahoo.com

Anonymous said...

boleh tak orang lain tolong ambilkan borang ni untk kita.?

Luhur Hati said...

Thnaks sudi share kan...

Anonymous said...

saya sorang balu anak 1.leh mohon zakat tak? Nak guna borang pe?

Anonymous said...

kak mimi ada phone number tak? Nak minta bantuan la.tq

Luhur Hati said...

kaka mimi...
saya tak de blog la...bagaimana ni.....

Anonymous said...

Siapa kah yang berhak menerima zakat?

Mereka itu (mustahikkin zakat) tersebut didalam Al-Quran seramai lapan orang.

انما الصدقات للفقراء والمساكين والعاملين عليها والمؤلفة قلوبهم وفي الرقاب والغارمين وفي سبيل الله وابن السبيل
Zakat hanya diberi kepada:
1. Fakir, orang yang pendapatannya kurang daripada lima puluh peratus keperluan hariannya, seperti dia memerlukan RM. 50 tetapi pendapatannya hanya RM. 24 dan kebawah.

2. Miskin, orang yang pendapatannya lima puluh peratus dan keatas daripada keperluan hariannya tetapi tidak sampai seratus peratus, seperti dia memerlukan RM. 50 tetapi pendapatannya hanya RM. 25 dan keatas serta tidak mencapai RM. 50.

3. Amil ialah orang yang disuruh (dilantik) oleh raja (pemerintah) untuk menggendalikan zakat dengan syarat dia adalah islam, merdeka, mukalaf, lelaki, adil, mendengar dan melihat.

Termasuk dalam kata amil ialah:

•Orang yang memungut zakat.
•Orang yang mengira, menyukat, menimbang zakat.
•Orang yang menghimpunkan nama-nama mustahikkin.
•Kerani zakat.
•Orang yang membahagikan kepada mustahikkin.
Mereka ini diberikan zakat kadar upah yang sepatut dengan pekerjaan mereka itu.

4. Mualaf ialah orang yang dijinakkan hatinya, mereka ada lima jenis:

•Orang kafir yang baharu masuk islam dan lemah imannya.
•Orang kafir yang masuk islam yang kuat imannya tetapi dia mulia dikalangan kaumnya, diberikan zakat kepadanya supaya masuk islam kaumnya.
•Segala orang islam yang menjaga sempadan negara kerana menjaga orang islam yang lain dari kejahatan kafir dan penderhaka yang hampir keduanya dengan sempadan negara. Diberikan zakat kepada mereka supaya berjinak hati mereka dengan pekerjaan mereka itu.
•Orang islam yang boleh mengambil zakat daripada mereka yang tidak mahu mengeluarkan zakat dan menghantar zakat itu kepada pemerintah dan orang yang menakutkan orang yang tidak mahu mengeluarkan zakat supaya menghantar zakat pada pemerintah. Di beri zakat kepada mereka itu supaya berjinak hati mereka dengan pekerjaan mereka itu.
•Orang yang mengambil zakat dari kaum yang sukar amil (orang yang memungut zakat) sampai kepada kaum itu, sekalipun kaum itu bukan orang yang menegah zakat. Orang ini tidak diberikan zakat dari habuan amil tetapi habuan mualaf kerana mereka tidak dilantik oleh pemerintah untuk memungut zakat. Amil hanya boleh dilantik oleh pemerintah.
5. Hamba mukatab ialah seorang hamba yang dijanjikan merdeka dengan syarat membuat pembayaran kepada tuannya, diberikan zakat dengan syarat sah akad kitabahnya (akad merdeka dengan pembayaran).

Anonymous said...

kawan saya apply dari tahun lepas hingga sekarang masih belum dapat jawapan lagi dari pihak zakat...
dah follow up....katanya dalam prosses....ntahlah

Luhur Hati said...

salam kakak mimi

Anonymous said...

salam....
lawatan ptg kak mimi..
pekabar..?

Anonymous said...

Pagi khamis mencari info ttg zakat di sini..
Thanks sudi kongsikan serba sedikit
ttg zakat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...